Femke van de Vliet

Femke van de Vliet, skiffeur en athletes.work

Skiffeur Femke van de Vliet wil roeien en een baan: 'Als ik iets goed kan, wil ik nog beter worden'

Hoe financier je als toproeier je comeback? Skiffeur Femke van de Vliet (24) wil het graag weten. Daarom is ze ingegaan op een uitnodiging van het jonge bedrijf Athletes.Work, dat haar een oriëntatietraject op de arbeidsmarkt aanbood. ‘Eerst heb ik geaarzeld’, aldus Van de Vliet, ‘maar nu ben ik om. Athletes neemt me heel veel uit handen.’

Roeier Femke van de Vliet (24) houdt van cijfers, als bachelor in Toegepaste Wiskunde en als toptalent in de skiff. ‘Als ik train, kijk ik vooral naar tijden’, zegt Van de Vliet. ‘Het is wel leuk op het water, maar ik zit net zo lief thuis op de ergometer.’ De metingen vertellen haar hoe fit ze is, wat ze kan verbeteren aan kracht, snelheid en techniek. Pas als die parameters wijzen op een kans op de overwinning, verschijnt Van de Vliet aan de start van een wedstrijd. ‘Als ik geen kans maak, ga ik liever niet. Ik houd van winnen. Het is steeds weer een verbetering van jezelf.’

Maar dat is niet de enige reden waarom Van de Vliet vorige maand met een brede lach als winnaar over de finish bij de International Regatta in Gent kwam. Met die overwinning in de skiff bij de senioren bewees Van de Vliet een grote sprong voorwaarts te hebben gemaakt in haar herstel na een lang revalidatietraject. ‘Met die eerste plek was ik extra blij’, aldus Van de Vliet, ‘omdat het me vertrouwen heeft gegeven terug te kunnen komen op mijn oude niveau.’

Complicaties

Dat oude niveau betekende tot 2021 deel uitmaken van de talentgroep bij de Nederlandse Roeibond. Sinds Van de Vliet op haar twaalfde in een roeiboot stapte, steeg ze snel in de ranglijsten en roeide ze als junior mee in de hoogste regionen. ‘In de klasse onder de 23 jaar heb ik meerdere keren aan het WK deelgenomen, met o.a. zilver in 2019 in de lichte dubbeltwee. In 2020 ben ik in de skiff tweede geworden op het EK.’ Het vervolg was een overstap naar de senioren en proberen zich te selecteren voor de lichte dubbeltwee voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Maar toen kwam het ‘rampjaar 2021’, in de woorden van Van de Vliet. Een operatieve ingreep leidde tot complicaties. Van de Vliet moest nog drie keer worden geopereerd en kon twee jaar niet trainen. Bovendien maakte ze tijdens een fietstraining een zware val. ‘Al met al best veel bij elkaar’, vindt ook Van de Vliet. Maar ze vocht zich terug. ‘De teleurstelling van de tegenslag verwerken ging best geleidelijk, hoewel de opmerking van een arts dat ik “de ambitie voor een mogelijke Spelen wel kon vergeten” hard aankwam. Ik heb ‘m niet geloofd en ben doorgegaan. Parijs ga ik inderdaad niet halen, maar zet nu alles op alles om terug te komen op mijn oude niveau.’

Geslaagde stage

Sinds zomer 2023 werkt Van de Vliet hard aan haar comeback, om te roeien én een passende baan te vinden. Ze rondde in april de bachelor Toegepaste Wiskunde af, na een geslaagde stage bij het cybersecuritybedrijf Northwave. ‘Voor Northwave heb ik onderzoek gedaan naar de verbetering van de capaciteitsbepaling van analisten in het Security Operations Center (SOC). Op basis van binnenkomende alarmmeldingen heb ik een simulatiemodel gemaakt dat het aantal benodigde analisten per uur bepaalt.’ De stageplek was niet toevallig; Northwave sponsort Triton, de Utrechtse roeivereniging van Van de Vliet. Zo verbindt deze toegewijde roeier haar leven als topsporter met een functie in de samenleving. ‘Ik wil best alleen maar trainen en roeien’, lacht Van de Vliet, ‘maar dat betaalt de rekeningen niet.’

Actuaris

Dat is ook de reden dat ze is ingegaan op de uitnodiging van het bedrijf Athletes.Work, dat topsporters intensief begeleidt bij het opstarten van een maatschappelijke carrière naast topsport. ‘Ik heb wel even geaarzeld’, bekent Van de Vliet, ‘maar ben inmiddels heel blij dat ik hun arbeidsmarktoriëntatietraject volg. Athletes neemt me veel uit handen.’

Onder begeleiding van Athletes.Work doorloopt Van de Vliet een heel programma met online modules, coaching en gesprekken in het bedrijfsleven. Zo vormt ze zich een beeld waar ze wil werken, in welke rol, waarin ze zich zou willen ontwikkelen. Athletes.Work rolt dit programma voor iedere topsporter uit in eigen intensiteit en tempo, aangepast op het sportschema. Het proces heeft Van de Vliet veel opgeleverd. ‘Ik heb nu beter inzicht in mijn interesses, mogelijkheden en talenten, terwijl mijn sportambities centraal blijven staan. Daar zijn ze bij Athletes.Work heel goed in.’

Heeft ze al een uitkomst? ‘Jazeker’, antwoordt Van de Vliet enthousiast. ‘Ik zoek een baan in de financiële wiskunde, als actuaris. Daarin wil ik me graag ontwikkelen.’

Terwijl ze onder leiding van Athletes.Work een goede match zoekt met een werkgever die haar gedrevenheid waardeert en begrip toont voor trainingsschema’s en wedstrijdkalenders, denkt Van de Vliet ook na over de volgende stap in haar roeicarrière. ‘Ik vind de skiff leuk, maar overweeg een overstap naar de zware klasse. Er zijn meerdere roeiers die dat succesvol hebben gedaan, dus wie weet kan ik dat ook.’

Komend weekend wordt op de Bosbaan in Amsterdam de Holland Beker gevaren. Femke van de Vliet start zondag 2 juni in de lichte klasse skiff voor senioren.

Voor meer informatie Athletes.Work: joppe@athletes.work | https://athletes.work

 

Fotografie © Max Vianen

Tekst © F. van Berckel